Weckman on Heinolan Sahakoneiden alihankkijana mukana rakentamassa Metsä Groupiin kuuluvalle Metsä Fibrelle sahaa, joka on valmistuessaan yksi maailman tehokkaimmista ja moderneimmista yksilinjaisista sahoista. Weckman valittiin vaativaan hankkeeseen mukaan, koska yritys pystyy täyttämään korkeat laatu- ja budjettivaatimukset sekä tiukan aikataulun.
Sahojen kuivaamorakenteilta vaaditaan normaalia parempaa laatua ja kestävyyttä. Sahatavaran kuivaamojen olosuhteet ovat vaativat johtuen lämpötiloista ja suuresta kosteudesta. Lisäksi Raumalle rakennettava uusi mäntysaha sijaitsee meren läheisyydessä, mikä asettaa erikoisvaatimuksia materiaaleille.
– Kun rakennetaan rannikolle, ympäristön olosuhteet on otettava huomioon. Materiaalit vaativat meren läheisyydessä tavallista paremman pintakäsittelyn, Weckmanin toimitusjohtaja Juha Simola tietää.
Tiukka aikataulu, korkea laatu ja budjetti
Weckmanin Juha Simolaa Rauman sahan vaatimukset eivät hirvittäneet.
– Olemme toimittaneet tuotteitamme Skandinavian lisäksi muun muassa Venäjän Siperiaan, Tadžikistanin aavikoille ja vuorille sekä Kanadan ikirouta-alueille, Simola toteaa.
Sahalaitoksen rakentaminen kestää noin kaksi vuotta. Sahalla tuotanto alkaa jo vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä, joten projektin on edettävä tiiviissä aikataulussa.
Heinolan Sahakoneet valitsi kumppanikseen Weckmanin. Valinnan perusteena oli, että Weckman on teräsrakentamisen edelläkävijä, ja pystyy rakentamaan sahan vaativien spesifikaatioiden mukaisesti.
– Projekti on kokoluokassaan merkittävä ja toimijoita on työmaalla useita. Kaikilta toimijoilta vaaditaan sujuvaa yhteistyötä, jotta tiukat aikataulu ja laatuvaatimukset voidaan täyttää. Nämä ovat tietysti sidoksissa budjetin toteutumiseen, kertoo hankkeen vaatimuksista Heinolan Sahakoneiden toimitusjohtaja Jan Räsänen.
– Heinolan Sahakoneet on Avainlippu-yritys ja käytämme yhteistyökumppaneina pääosin kotimaisia yrityksiä. Kotimaiset yhteistyöyritykset ovat luotettavia ja teknologisesti edelläkävijöitä. Weckman pystyy vastaamaan myös tiukkoihin laatu- ja ympäristövaatimuksiin, Räsänen jatkaa.
Projekti: Metsä Groupin Rauman saha hyödyntää konenäköä, älykästä ohjausta sekä tekoälyratkaisuja kaikissa sahaprosessin vaiheissa.
Investoinnin arvo: noin 200 miljoonaa euroa
Valmistusajankohta: Q3/2022